Gratis verzending vanaf €55,-

Hoe zet ik goede filterkoffie?

Voor we eraan beginnen …

De “pour-over dripper” is een van onze favoriete methoden voor het handmatig zetten van koffie.

Een “pour-over dripper” is een koffiezetmethode en het bijbehorende hulpmiddel waarbij heet water met de hand in een cirkelvormige beweging over gemalen koffie wordt gegoten, terwijl de koffie door een filter in een kopje of kan druppelt. Het staat bekend om zijn precisie en controle, waarmee je de smaak en sterkte van de koffie kunt aanpassen.

De “dripper” is het apparaat waarin de filter en de koffie worden geplaatst. Bekende voorbeelden zijn de Hario V60, de Chemex, en de Kalita Wave. Het proces wordt vaak geprezen omdat het de complexe smaken van specialty koffiebonen goed naar voren brengt.

Eigenlijk … zoals we het allemaal vaak als “filterkoffie” categoriseren …

Ideaal geëxtraheerde koffie zou in balans moeten zijn en vol van smaak. Met je V60 kun je zowel een bevredigende textuur als een zuurgraad bereiken die de smaken van je brouwsel aanvult. Dit kan betekenen:

  • Zoet en vol van fruitige aroma’s,
  • Diep en rijk met chocoladeachtige tonen, of
  • Complex en verleidelijk met hartige nuances.

Wat heb je nodig?

Water, een weegschaal, een maler, de filter en “dripper” (bijvoorbeeld V60) en een koffiekan of een kopje.

We beginnen eraan!

16 g koffie voor één kopje van 250 ml water / 32 g voor 500 ml water.

  1. Weeg 16 g koffie af voor een kopje van 250 ml water, of 32 g voor 500 ml.
  2. Warm het water op tot ongeveer 92-95°C.
  3. Maal de koffie met een middelgrove instelling. De maalgraad heeft een grote invloed op de smaak, dus experimenteer met jouw molen voor het beste resultaat.
    • Bitter en droog: maal grover.
    • Zuur en waterig: maal fijner.
  4. Plaats het filterpapier in de dripper en spoel het met heet water. Doe de gemalen koffie in het filterpapier en plaats de dripper bovenop een koffiekan/kopje. Zet deze op een weegschaal en druk op tare (nulstellen).
  5. Start een timer en giet 30/60 g water zodat alle koffie verzadigd is. Laat het 30-45 seconden staan om te “bloomen”.
  6. Giet vervolgens langzaam en gelijkmatig de rest van het water. Giet in een cirkelbeweging van het midden naar buiten en weer terug naar het midden. Herhaal deze beweging zodat het water gelijkmatig over de koffie loopt.
    • Hoe meer je giet, hoe sterker de koffie.
  7. Het brouwsel zou 250/500 g water moeten bereiken (inclusief “blooming”) na ongeveer 3 minuten en 30 seconden, mits een marge in functie van jouw smaakvoorkeur. De totale zettijd hangt af van de maalgraad, de bonensoort en het verwerkingsproces.

Roer de koffie even door voor je ervan geniet en laat deze iets afkoelen. Geniet ervan!

Genieten van Craze Coffee filterkoffie

Inhoudsopgave

Join the Coffee Craze!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Waar ben je naar op zoek?

Klimaateffecten van koffie

Om de klimaateffecten van koffie volledig in kaart te brengen, moeten we de uitstoot in elke fase bekijken:

  • Het telen en verwerken van de koffie in het land van herkomst
  • Het transporteren en branden van de bonen
  • Verpakking en distributie naar de consument
  • Het zetten, consumeren en verwerken van afval (weggooien of recycleren)

Elke fase veroorzaakt verschillende hoeveelheden en soorten broeikasgassen. Om hun effecten te vergelijken, wordt de uitstoot uitgedrukt in kooldioxide-equivalenten (CO₂e), die gassen standaardiseren op basis van hun bijdrage aan de opwarming van de aarde. Zo is lachgas (N₂O) bijvoorbeeld bijna 300 keer sterker opwarmend dan CO₂.

  • Een meta-analyse van CIRAD vond een voetafdruk die varieerde van 0,15 tot 14,5 kg CO₂e per kg groene koffie aan de poort van de primaire verwerking, met een mediaan van 3,6 kg CO₂e. Wanneer de volledige consumptiefase (koffie als drank) werd meegerekend, lagen de schattingen tussen 2 en 23 kg CO₂e per kg geconsumeerde koffie, met een mediaan van 8,8 kg CO₂e.
  • Een studie van USAID en IDH naar de koolstofvoetafdruk van Robusta-productie in Vietnam schatte de uitstoot op 1,22 kg CO₂e per kg groene koffie, van de teelt tot aan de boerderijpoort.
  • Nespresso rapporteerde een gemiddelde van 3,9 kg CO₂e per kg groene koffie over 11 herkomsten in het AAA-programma, aanzienlijk lager dan het vaak aangehaalde industriegemiddelde van ongeveer 7 kg CO₂e per kg.