Voor we eraan beginnen …
De “pour-over dripper” is een van onze favoriete methoden voor het handmatig zetten van koffie.
Een “pour-over dripper” is een koffiezetmethode en het bijbehorende hulpmiddel waarbij heet water met de hand in een cirkelvormige beweging over gemalen koffie wordt gegoten, terwijl de koffie door een filter in een kopje of kan druppelt. Het staat bekend om zijn precisie en controle, waarmee je de smaak en sterkte van de koffie kunt aanpassen.
De “dripper” is het apparaat waarin de filter en de koffie worden geplaatst. Bekende voorbeelden zijn de Hario V60, de Chemex, en de Kalita Wave. Het proces wordt vaak geprezen omdat het de complexe smaken van specialty koffiebonen goed naar voren brengt.
Eigenlijk … zoals we het allemaal vaak als “filterkoffie” categoriseren …
Ideaal geëxtraheerde koffie zou in balans moeten zijn en vol van smaak. Met je V60 kun je zowel een bevredigende textuur als een zuurgraad bereiken die de smaken van je brouwsel aanvult. Dit kan betekenen:
- Zoet en vol van fruitige aroma’s,
- Diep en rijk met chocoladeachtige tonen, of
- Complex en verleidelijk met hartige nuances.
Wat heb je nodig?
Water, een weegschaal, een maler, de filter en “dripper” (bijvoorbeeld V60) en een koffiekan of een kopje.
We beginnen eraan!
16 g koffie voor één kopje van 250 ml water / 32 g voor 500 ml water.
- Weeg 16 g koffie af voor een kopje van 250 ml water, of 32 g voor 500 ml.
- Warm het water op tot ongeveer 92-95°C.
- Maal de koffie met een middelgrove instelling. De maalgraad heeft een grote invloed op de smaak, dus experimenteer met jouw molen voor het beste resultaat.
- Bitter en droog: maal grover.
- Zuur en waterig: maal fijner.
- Plaats het filterpapier in de dripper en spoel het met heet water. Doe de gemalen koffie in het filterpapier en plaats de dripper bovenop een koffiekan/kopje. Zet deze op een weegschaal en druk op tare (nulstellen).
- Start een timer en giet 30/60 g water zodat alle koffie verzadigd is. Laat het 30-45 seconden staan om te “bloomen”.
- Giet vervolgens langzaam en gelijkmatig de rest van het water. Giet in een cirkelbeweging van het midden naar buiten en weer terug naar het midden. Herhaal deze beweging zodat het water gelijkmatig over de koffie loopt.
- Hoe meer je giet, hoe sterker de koffie.
- Het brouwsel zou 250/500 g water moeten bereiken (inclusief “blooming”) na ongeveer 3 minuten en 30 seconden, mits een marge in functie van jouw smaakvoorkeur. De totale zettijd hangt af van de maalgraad, de bonensoort en het verwerkingsproces.
Roer de koffie even door voor je ervan geniet en laat deze iets afkoelen. Geniet ervan!
